top of page
  • Çağlar Akgüngör

KENWOOD TS-50 HF TRANSCEIVER / ALICI-VERİCİ

Updated: Apr 24, 2020


* Please scroll down for a summary in English


Cihaz her kapanıp açıldığında son kullanılan frekans, mod gibi ayarlar siliniyor, adeta ambalajından yeni çıkarılmış da ilk defa çalıştırılıyormuş gibi 14.000 KHz'de açılıyordu. Hafıza pili tükenmişti. Bu durum, TS-50'ler artık 20 yaşında olduğu için sık rastlanan bir sorun olduğundan, nasıl çözüleceğine dair bilgiye ulaşmak da zor olmadı. 3 Volt'luk bir lityum pil olan hafıza pili cihazın alt tarafında, PLL plaketine lehimli buluyor. Boyutu CR2430. Ben bunu Ebay'dan aldığım CR2032 ile değiştirdim.


PLL plaketini benim yaptığım gibi yerinden çıkararak ya da olduğu yerde bırakarak işlemi yapabi-lirsiniz. Hızlı bir biçimde etrafa uzun süre ısı yaymadan eski pili çıkarıp, temas noktalarını temizledikten sonra yenisini lehimledim. Her ihtimale karşı pilin ön ve arka yüzüne kapton

bant yapıştırmayı da ihmal etmedim. Sonra oyalanmadan cihazı kapatıp güç verdim. Bu sonuncu nokta tamir el kitabında özelikle vurgulanmış. Kenwood pili lehimledikten sonra telsizi hemen rafa kaldırırsanız cihazın çektiği akımla pilin biteceğini belirtiyor. Bu nedenle kısa süreyle açıp kapamak gerekiyor. Hazır açmışken tüm plaketlerdeki yüzeye montaj (SMD) elektrolitik kondansatörlere bir göz gezdirmenizi de tavsiye ederim: Bunların içindeki elektrolitin akarak arızaya neden olması bu cihazda en sık rastlanan sorun.



This rig was "forgetting" the settings like the frequency, mode, etc. on every shut down due to its memory battery being depleted. That's a common issue since these radios are 20 years old now. I replaced it with a CR2032. Just make sure that you fallow Kenwood's advice and turn the radio on right after you change the battery. Otherwise the radio may drain all the juice in it in case you let it sit on the shelf without ever turning it on. Also, you might want to check the SMD type electrolytic capacitors once you open the enclosure: The fact that the electrolyte inside these leaks and cause corrosion is the biggest issue with TS-50s.





9 views0 comments

Comments


bottom of page